Povratak

Kujica gubi ravnotežu pri kretanju i plivanju | Ataksija američkih stafordskih terijera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju mješanku AST-a staru nešto manje od 4 godine. Prije cca godinu dana je  bila na sterilizaciju i sve to je prošlo dobro i bez komplikacija. Međutim nešto sitno vremena od toga sam primjetila kao mi gubi ravnotežu na zadnje noge i prilikom trčanja (u samom startu trka) pada. Malo smo poradili na kilaži koja sada iznosi cca 26 kg u nadi da je razlog debljina. Međutim stanje se nije popravilo. Čak smo primjetili i kod plivanja da ako dođe u okomit položaj potpuno gubi kontrolu i počinje tonuti. Molim Vas da me savjetujete i  uputite kome se trebam obratiti i koje bi pretrage trebala napraviti jer me je moj veterinar poslao doma sa objašnjenjem da je pas samo smotan. Unaprijed hlava na odgovoru i lijep pozdrav, Dalma

O: Neurološki problemi mogu se javljati zbog različitih razloga. Uzroci mogu biti bolesti živčanog sustava, nedostatak vitamina B kompleksa (naručito B1 i B6), različite zarazne bolesti (bakterijske ili virusne), oštećenja ili kompresija perifernih živaca, različiti toksini ili hormonalni ili metabolički poremećaji.

Postoje i neke nasljedne bolesti koje se mogu očitovati neurološkim simptomima. Jedna od takvih bolesti je ataksija američkih staford terijera. Sinonimi za ovu bolest su  cereberalna ataksija, cerebelarna degeneracija ili cereberalna abiotrofija. Ova bolest može se javljati i kod nekih drugih pasmina pasa. Nasljedna je  i prenosi se autosomno recesivno. 40% pasa nosi nenormalan alel.  Bolest se obično prvi puta javlja između treće i pete godine života. U početku simptomi mogu biti blaži, a s vremenom se pogoršavaju. Očituju se kao  lelujavo hodanje, tremori, nekoordiniranost, gubitak ravnoteže, nekontrolirano pomicanje očiju. Terapija se sastoji u ublažavanje simptoma lijekovima i fizikalnom terapijom.  Važno je spriječiti pojavu bolesti, a to se može postići kontroliranim uzgojem. Kod pasa u uzgoju preporuča se obaviti  DNA test koji će pokazati da li su psi nosioci mutiranog gena.

Da bi se postavila prava dijagnoza i odredila terapija potrebno je pregledati psa. S obzirom na simptome koje ste naveli, treba napraviti i specijalistički neurološki pregled. Zbog toga Vam savjetujem da pomoć zatražite na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na Klinici za unutarnje bolesti kod kolega koji su se specijalizirali na području neurologije. Oni će na temelju pregleda i dobivenih nalaza ustanoviti što se u stvari događa sa Vašim psom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr